Opzet leesgroep Amsterdam

De een staat aarzelend in de boekhandel met deel één van Marcel Prousts Op zoek naar de verloren tijd, de ander heeft dat boek al in huis rondslingeren. Van echt doorlezen komt het vaak niet. Proust lezers blijven regelmatig in het eerste deel deel of in een vervolgdeel steken. Toch is er al lezend het besef gekomen dat hier een groot literator aan het woord is. Maar de lange zinnen en de dunne verhaallijntje staan haaks op onze eigen leefwereld van appjes van niet meer dan twee woorden. Daar verliest Proust de slag. Prousts wijdlopige werk vraagt erom in alle rust gelezen te worden.

Proust als literaire onthaasting. Beter kun je onze leesgroep niet typeren. 80 pagina's lezen per twee weken om de druk van het 'huiswerk' weg te halen en om ons de kans te geven de schoonheid en betekenis van de tekst te herkennen. Proust kenner Sjef Houppermans gaat ons door deel één gidsen van de cyclus Op zoek naar de verloren tijd. Hij verzekert ons dat er in elke 80 pagina's genoeg aanknopingspunten zitten voor een gesprek van 2,5 uur.

Als geen andere literator onderzoekt Proust zichzelf. Hij laat zien dat hij zonder kennis van het werk van Freud tot verrassend vergelijkbare conclusies komt. Voorts, wat Proust intuïtief aanvoelde bij zintuiglijke en lichamelijke ervaringen staat in lijn met de huidige opvattingen in de neuropsychologie. Daarnaast verwerkte hij in zijn roman opvattingen over geschiedenis, schilderkunst, literatuur, geneeskunde en filosofie. Die onderzoekende roman, die tot op heden zijn gelijke niet kent, is een werk waarover de literaire wereld niet uitgepraat raakt. Er is waarschijnlijk geen schrijver over wie zoveel wordt gepubliceerd als Proust.

Dan is er nog Proust de dandy, het rijkeluiszoontje dat tot niets leek te komen, de vleier, de onderhoudende causeur, de querulant, de salonbezoeker, de (verklaard) chronisch zieke die zomer en winter in een dikke jas liep, en de kluizenaar die tien jaar van zijn leven overdag sliep in een met kurk beklede kamer om 's nachts in alle rust te kunnen schrijven aan het werk dat een weerslag werd van zijn inzichten, ervaringen en zintuiglijke belevingen. Sjef Houppermans, die onze leesgroep door het werk van Proust zal begeleiden, kent al die aspecten en voor zover hij ze niet aansnijdt, kunnen wij als deelnemers dat doen.